Hilaria met "Vliegende honden bijten niet"

Een heuse hondenshow met frisse nonsens en knotsgekke kolder

zaterdag 4 januari 2020 14:00 - 14:50
Deuren open
13:00 - 16:00
Locatie
de Wemel, Wemeldinge
Genre
familie/kindertheater
Beschrijving

Men neme een roedel van zelf gefokte honden van schuimrubber, voeg daarbij een aantal circus- en goochelattributen zoals hoepels, rood velours en franje.

Klop dit op tot een luchtige mousse van korte komische acts en kruid ze met frisse nonsens en knotsgekke kolder.

Roer er vervolgens live muziek doorheen en laat er dan twee variétéartiesten op los, zo nodig bijgestaan door een aantal vrijwilligers (laat die wel even wellen!).

Het resultaat is een verwarrende chaos van honden en toeschouwers, opgediend als een groot feest met veel humor!

 

In 2016 was het precies 30 jaar geleden dat ze op straat zijn begonnen met toneelspelen. Eerst speelden ze hele korte stukjes maar na een tijdje werden ze steeds langer en beter en durfden ze wat meer. Ze merkten dat het leuk en spannend is om op te treden en om mensen aan het lachen te maken. 

Na 2 jaar werden ze steeds vaker gevraagd door scholen, festivals en theaters. Toen hebben ze besloten om er ons beroep van te maken. 

De mannen van Hilaria vinden het nog steeds superleuk en het is heel afwisselend. Soms spelen ze binnen en soms buiten; in (openlucht) theaters, op school/speelplaats, in dorpshuizen. Ook op hele mooie of gekke locaties, bijvoorbeeld in een ruïne of midden in een bos of weiland. De ene keer spelen ze voor kleine groepen de andere keer voor meer
dan 1000 mensen! 

De meeste voorstellingen spelen ze in Nederland en België maar doordat we niet veel tekst gebruiken en er veel te zien is, zijn ze ook in Duitsland, Canada en Japan geweest. 

Er zijn natuurlijk ook wel minder leuke dingen; het reizen bijvoorbeeld. In het begin vonden ze dat wel interessant, maar na een tijdje gaat de lol daar wel van af; elke keer wennen aan een ander bed in een ander hotel. Ook staan ze vaak in de file waardoor het reizen langer duurt. 

Ze verzinnen alles zelf.

Ze leren geen zinnen uit het hoofd maar zeggen elke keer ongeveer hetzelfde maar met andere zinnen of woorden. 

Dat komt eigenlijk omdat ze op straat zijn begonnen. Daar moet je veel improviseren omdat er elk moment iets geks of onverwachts kan gebeuren. Als er bijvoorbeeld opeens een hond gaat blaffen, klokken gaan luiden of er een draaiorgel langskomt, is het leuk om daar iets mee te doen. In het begin vonden ze dat wel moeilijk; nu vinden ze dat juist heel leuk. 

De voorstellingen zijn dus elke keer een beetje anders en het wordt daardoor ook niet saai voor ze, zelfs niet na honderden keren spelen! 

Het decor en de attributen (alles wat ze nodig hebben voor een voorstelling), maken ze zelf. Ze zijn vaak gemaakt van spullen die de mensen weg doen maar ook van het grofvuil en rommelmarkten: oude leren- en bontjassen, oude vishengels (licht en stevig!), oude gordijnen, knikkers (voor ogen) enz. 

Soms kopen ze ook wel nieuwe materialen om een decor of attributen (voorwerpen) van te kunnen maken, of mooie stoffen voor kleren. Tegenwoordig kopen ze wat vaker nieuwe dingen; bijvoorbeeld mooie glazen ogen, een plastic gebitje met een mooie tong erbij. Die bestellen ze bij een bedrijf in Venlo. Zij zetten dieren op voor musea en dan moet het er natuurlijk zo echt mogelijk uitzien! In het najaar van 2016 werden ze gevraagd om voor een Belgische theatergroep een stel honden te maken. Daar hebben zij ook mooie ogen, neusjes en tong voor gekocht en gebruikt. Als je op hun facebook-pagina kijkt, kun je zien hoe ze dat gedaan hebben en hoe de honden er uiteindelijk uitzagen.

De “dieren” maken ze meestal van schuimplastic ( oude matrassen). Met een zaag of mes, wat lijm en verf krijg je een mooi resultaat. Ze zijn nog steeds iedere keer verbaasd over hoe mooi dat spul kan bewegen. 

Het is soms moeilijk om weer iets nieuws te bedenken en het kost veel tijd om alles te maken. kijk maar eens naar de foto’s of bouwtekeningen en probeer maar eens voor te stellen als JIJ dit zou willen maken, hoe lang je daar mee bezig zou zijn! 

Zij vinden dit het leukste beroep van de wereld. Als jij het ook leuk vindt en je weet niet wat je later wilt worden, denk dan nog maar eens aan hun voorstellingen. Als je niet te bang of verlegen bent, creatief wilt zijn en kan doorzetten, dan is dit misschien ook wel iets voor jou?!