Ogham

Celtic folk

zaterdag 16 maart 2019 20:00 - 22:00
Deuren open
00:00 - 23:00
Locatie
de Vroone, Kapelle
Genre
schots-ierse folk
Beschrijving

Al jaren bespeelt Ogham de podia in Brabant: concertzalen, culturele centra, muziekcafés, festivals. Ok, met af en toe een uitstapje verder het land in naar bijvoorbeeld Bemmel, Dwingelo, Hoogerheide, Kapelle, Katwijk, Haaksbergen, Nijmegen, Oss, Ruurlo, Maartensdijk, Voorburg, Waspik, Wemeldinge, Wissenkerke, Zaltbommel, Zevenaar. (Ja, en ook jaarlijks Schotland en Duitsland.)

Maar nu wordt het toch hoog tijd om in de rest van  Nederland ook echt vaste voet op het podium te krijgen.

Geen extravagante would-be Schotse of Ierse uitdossingen met pruiken en kilts. We laten de muziek spreken! Stuwende folksongs, breekbare ballads, sfeer, gezelligheid, goede muziek! En een goeie pint of anderszins erbij. Zo’n avond wordt het gegarandeerd! Celtic folk, met een eigen sound, met eigen composities maar ook met bekende klassiekers.

We zingen, fluiten, spelen op viool, harp, gitaar, mandoline, banjo, ukelele, bas, keyboard, drums, djembé, bohdran, lepels. 

Begin jaren tachtig, zo maar toevallig een pub binnenlopen in Ullapool, aan de westkust van Schotland. Er wordt spontaan gezongen, zonder begeleiding, iedereen tikt mee op tafels en bar.

Ber Vekemans, een van de mensen van het eerste Ogham-uur, raakt zo in de ban van Keltische folk. Terug in Nederland zijn ook andere muzikanten enthousiast en het resultaat is een band die al jarenlang podia bezoekt in binnen- en buitenland en op zijn beurt anderen enthousiast weet te krijgen voor Keltische muziek.

 

Wat is dat toch met Ogham?

Programmeurs van festivals en zalen vragen zich dat af… Hoe komt het dat Ogham de tent, de zaal, het plein weer vol weet te krijgen?

Is het de stem van Dagny, die bewondering afdwingt, zowel met de rustige ballades als met de meer up-tempo nummers en vooral ook als ze zichzelf begeleidt op de harp?

Is het Hilde op de viool?

Je wil spontaan met haar mee springen als ze op volle snelheid een reel of jig speelt.

Dat alles begeleid door vier heren op gitaar, mandoline, banjo, lepels, mondharmonica, bohdran, fluit, tinwhistle, keyboards, bas en drum .

Dankzij een luchtige, humoristische presentatie ontstaat een fijne sfeer en is er een warm contact tussen band en publiek

 

De muziek, het repertoire bestaat uit klassiekers uit de Schotse en Ierse muziek, maar ook uit minder bekende juweeltjes die Ogham tegenkomt op de jaarlijkse tournee door Schotland.

Killin, aan het mooie Loch Tay, is de Schotse thuisbasis en de inspiratiebron voor eigen composities.

 

Ogham bestaat uit Ber Vekemans (zang, gitaar, mandoline en fluiten), Albert Bull, (gitaar, banjo, mandoline, ukelele en lepels), Noutd Janssen (bas, keyboards en zang), Dagny van der Loo (zang, harp en bodhran), Hilde van Rijsewijk (viool en zang) en Thijs de Groof (drums).

 

Producties:

1993     The Auchmore Lassie CD

1998     Mac Gregor’s Barn CD

2002     Whisky in Killin CD

2007     To the House (DVD/CD)

2013     Full Breakfast CD

 

Meer weten?

www.ogham.nl

http://www.youtube.com/watch?v=Nw7J8_2cFPE

www.facebook.com/ogham.music

 

 


Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden